Mary og Max.
okt.
23.
9:00 p.m.21:00

Mary og Max.

Mary og Max følger 8 år gamle Mary og 44 år gamle Max. Selv om Mary bor i Australia og Max bor i USA, bygger de opp et uventet vennskap gjennom å sende hverandre brev og gaver. De sliter begge med ensomhet og følelsen av å være annerledes. Marys mor er alkoholiker og faren ser ut til å ha mistet all livsglede, mens Max har en tendens til å få store panikkanfall og takler ikke sosiale situasjoner. Vi følger brevvennene over flere år, men da Mary i voksen alder skriver en bok om Max, settes vennskapet på prøve.

Animerte filmer blir sjelden så emosjonelle og unike som Mary og Max. Dette er en mørk komedie som minner oss om at vi aldri er helt alene, men også at ingenting er perfekt. Hovedkarakterene er like dype og detaljerte som de er kleine, morsomme og relaterbare. Hver scene er fylt med svake farger eller grått for å illustrere karakterenes grå hverdag, som kun vekkes til live når de skriver brev til hverandre.

Filmen er vakkert satt sammen med stop motion-animasjon, og teknikken utnyttes til å styrke den absurde humoren, samt for å lage abstrakte sekvenser som kan presse fram tårer hos selv den mest hardbarka filmnerden.

Your sidewalk is like mine, but probably not as many cracks.

MARY OG MAX.
MARY AND MAX.
Australia 2009
Regi: Adam Elliot
Medv: Toni Collette, Philip Seymour Hoffman, Bethany Whitmore
Spilletid: 92 min
Språk: Engelsk (norsk tekst)
Aldersgrense: 12 år
Omtale: Ådne E. Solheim

Trivia:
Alle scenene som inneholdt vann var konstruert med glidemiddel.

Vis arrangement →
okt.
24.
8:00 p.m.20:00

Film- og TV-quiz

Film- og TV-quizen fortsetter!

Kveldens quizverter er Rikke Dybdahl og Sondre Sætaberget.
Vi kan som alltids by på underholdene spørsmål innen forskjellige vanskelighetsgrader, flotte premiere og god stemning.
Maks 6 pers pr lag/30 kr pr hode.

Så nå er det bare å samle laget, lese deg opp på trivia og bli med på moroa!

Vis arrangement →
Night of the Living Dead (16mm på Storgata Camping)
okt.
28.
8:00 p.m.20:00

Night of the Living Dead (16mm på Storgata Camping)

Barbara besøker farens grav med broren Johnny når de angripes av en blek mann. Kun Barbara kommer seg unna, og treffer snart på den reisende Ben, og sammen barrikaderer de seg inne i et gammelt gårdshus. I huset finner de et halvspist menneske, og det er slett ikke den eneste overraskelsen der inne. Deres trygge havn kan fort vise seg å være den reneste dødsfellen, og slett ikke bare på grunn av de levende døde. Tryggheten er aldri gitt når de døde står opp fra graven, men menneskeheten er ikke nødvendig noe bedre.

Night of the Living Dead er ikke bare starten på George A. Romeros zombietrilogi, men også på zombieapokalypsen som et popkulturelt massefenomen. Laget på lavt budsjett og skutt i svarthvitt står likevel den gamle sjangerpioneren seg stadig som en av de beste zombiefilmene laget. Denne filmen er ikke bare typisk for sjangeren, men bruker i god Romero-stil apokalypsen som bakteppe for å konstruere et intenst drama som setter hans samtids sosialpolitiske spørsmål på spill. Filmen er tidlig ute med å ta opp spørsmål om rasisme, vold og makt i det amerikanske samfunnet. Men som alltid er det også plass til gladvold og satire, for ikke å snakke om enkle, men virkningsfulle zombiedesign.

Visningen krever ikke medlemskap og er gratis for alle.

We may not enjoy living together, but dying together isn’t going to solve anything.

NIGHT OF THE LIVING DEAD
NIGHT OF THE LIVING DEAD
USA 1968
Regi: George A. Romero
Medv: Duane Jones, Judith O’Dea, Karl Hardman, Marilyn Eastman
Spilletid: 96 min
Språk: Engelsk (utekstet)
Aldersgrense: 15 år
Omtale: William S. Mørch

Trivia:
Når zombiene spiser lik i den utbrente bilen, spiser skuespillerne stekt skinke dynket i sjokoladesaus.

Vis arrangement →
Dawn of the Dead
okt.
30.
9:00 p.m.21:00

Dawn of the Dead

Myndighetene mister umiddelbart grepet når zombieapokalypsen bryter ut. En firkløver stjeler et helikopter og bryter seg inn på et kjøpesenter. Med nesten utømmelig tilgang på våpen, mat og andre nødvendigheter, holder gruppen det gående i månedsvis, men slett ikke alt går etter planen. Og hvor lang tid tar det før den virkelig faren dukker opp?

Alle zombiefilmer har til felles at de egentlig handler om menneskets etiske fattigdom – og menneskekjøttspisende vandøde, selvfølgelig. Spekket av overskridende vold som grenser til camp, sort humor og små stikk av satire, er det fristende å tolke filmen som en kritikk av amerikansk tilbøyelighet for gladvold og hjernedød forbrukerkapitalisme. Der zombien er drevet av voldelige overlevelsesinstinkter, er mennesket drevet av sadisme og dopamin. Slik synes filmen iblant å stille spørsmålet: Hvor stor forskjell er det egentlig mellom oss og dem?

Selv etter nesten 50 år er Dawn of the Dead en av de beste zombiefilmene noensinne laget. Sammen med Night of the Living Dead (1968) og Day of the Dead (1985), gjorde filmen George A. Romero til gudfar for hele zombiesjangeren, mens Tom Savini for alvor fikk visst sminkørferdighetene med enkle, men svært taktile spesialeffekter som endte opp med å gjøre filmen forbudt i Norge ved lansering.

When there’s no more room in hell, the dead will walk the earth.

DAWN OF THE DEAD
DAWN OF THE DEAD
USA 1978
Regi: George A. Romero
Medv: David Emge, Ken Foree, Scott H. Reiniger, Gaylen Ross
Spilletid: 127 min
Språk: Engelsk (norsk tekst)
Aldersgrense: 18 år
Omtale: William S. Mørch

Trivia:
Da giallokongen Dario Argento hørte at George A. Romero vurderte en oppfølger til Night of the Living Dead, fikk han Romero flydd inn fra USA til Roma for å skrive filmens manus uforstyrret. Skrivingen tok tre uker.

Vis arrangement →
Day of the Dead (på Blårock)
nov.
1.
9:00 p.m.21:00

Day of the Dead (på Blårock)

I en bunkers under bakken befinner det som kanskje er siste rest av menneskeheten seg. En håndfull soldater, en etisk tvilsom forsker, en lege og et øvrig utvalg av ymse nyttige mennesker går hverandre stadig mer på nervene mens de evinnelig mister mer folk til zombieapokalypsen. Mellom en mer og mer utålmodig bøling soldater og en forsker som først og fremst er opptatt av sine egne, vitenskapelige interesser, er Dr. Sarah Bowman tilsynelatende fornuftens eneste stemme, og forsøker å hindre at gruppen imploderer.

Day of the Dead er siste del av George A. Romeros løse trilogi av moderne zombieklassikere. Som med forgjengeren Dawn of the Dead står Tom Savini bak spesial effekter og sminke, hvilket i denne filmen når et slags zombiehøydepunkt, med noen av de mest minneverdige brutalitetene noensinne satt til film. Romero evnet alltid å fornye og utvide bildet av hva en zombie kunne være, ikke minst i denne filmen med den «tamme» zombien Bub. Romeros zombiefilmer er en herlig blanding av kammerdrama, ekstrem gladvold og samfunnssatire. Denne gangen satiriseres farene ved militærets makt- og voldsmonopol og vitenskapen, fornuftens aktivitet, som blir dratt så langt at den slår om i galskap.

Visningen krever ikke medlemskap og er gratis for alle.
Medlemmer av Tromsø Filmklubb får 20% rabatt på mat og studentpriser på drikke hele visningskvelden.

Ya wanna learn how to shoot, Bub? I’ll teach ya how to shoot!

DAY OF THE DEAD
DAY OF THE DEAD
USA 1985
Regi: George A. Romero
Medv: Lori Cardille, Terry Alexander, Joseph Pilato, Jarlath Conroy, Antohony Dileo Jr., Richard Liberty
Spilletid: 101 min
Språk: Engelsk (norsk tekst)
Aldersgrense: 18 år
Omtale: William S. Mørch

Trivia:
Skuespillerne som spilte zombier fikk $1, en utgave av avisen på begynnelsen av filmen og en skyggelue hvor det stod «I played a zombie in Day of the Dead».

Vis arrangement →
Den sorte Orfeus
nov.
2.
3:00 p.m.15:00

Den sorte Orfeus

Den sorte Orfeus er en brasiliansk vri på den tragiske greske myten om Orfeus og Eurydice - Myten om det forelskede, nygifte paret som må hanskes med underverdenen og som prøver å lure døden selv. Vi følger Orfeu (Breno Mello), en karismatisk trikkefører med imponerende gitarferdigheter, som faller hodestups for den vakre Eurydice (Marpessa Dawn). Eurydice har rømt fra landsbygda inn til storbyen, for å unnslippe en mann hun tror skal drepe henne, og søker tilflukt hos kusinen Serafina. Orfeu er egentlig forlovet med Mira, i alle fall i følge Mira, men blir stadig mer oppslukt av sin kjærlighet til Eurydice. I kjærlighetsrusen til hverandre prøver Orfeu og Eurydice å bli enda mer kjent, samtidig som de konstant er på flukt fra den skjelettkledde mannen – døden - og Mira.

Pakket inn i et varmt og kaotisk Rio de Janeiro midt under karnevalet utforsker filmen temaer som kjærlighet, tillit og tap. Visuelt er Den sorte Orfeus en fest for øynene. Filmen oser av farger, med spenstige karnevalskostymer og rekvisitter. Filmen er spesielt kjent for sitt lydspor av de brasilianske komponistene Antônio Carlos Jobim og Luis Bonfá, hvor sistnevntes «Manhã de Carnaval» og «Samba de Orfeu» er blitt klassikere i bossa nova-repertoaret. Den sorte Orfeus vant Gullpalmen i Cannes i 1959 og en Oscar for beste fremmedspråklige film i 1960.

Filmen vises i samarbeid med Tromsø World.

Take care of her. I’m not in any hurry. We’ll meet again later.

DEN SORTE ORFEUS
ORFEU NEGRO
Brasil/Frankrike/Italia 1959
Regi: Marcel Camus
Medv: Breno Mello, Marpessa Dawn
Spilletid: 107 min
Språk: Portugisisk (engelsk tekst)
Aldersgrense: 9 år
Omtale: Ellen Charlotte Sørheim

Trivia:
Hovedrolleinnehaveren som spiller Orfeus, var en fotballspiller uten noe som helst skuespillererfaring. Han ble oppdaget av regissør Marcel Camus på gata i Rio de Janeiro, som spurte om han ville være med i en film.

Vis arrangement →
Team America: World Police (på Blårock)
nov.
5.
8:00 p.m.20:00

Team America: World Police (på Blårock)

A Broadway actor is recruited by an elite counter-terrorism organization to use his acting skills to infiltrate a dangerous terrorist cell. Chaos and collateral damage ensue as Team America fights terrorism at all costs, even if it leads to a bummer remix of their theme song.

Team America: World Police is a satirical musical comedy from South Park creators Trey Parker and Matt Stone. It takes aim at the US's nationalistic response to the September 11th 2001 terrorist attacks, the US's outsized role in world politics, and the ineffectual protestations of Hollywood liberals. The over-the-top comedy is heightened by the film's animation style, which uses marionettes and scale models in a parody of the 1960s British TV series Thunderbirds, which was itself about an elite team of international do-gooders.

Some of Parker and Stone's irreverent "we offend everyone equally" style of humor has surely not aged well in the twenty years since the film's release (viewers should brace themselves for an extra-large helping early-2000s-style casual homophobia), but there is still no denying the South Park boys' talent for clever satire and catchy musical numbers.

On November 5th, 2024, as the whole world watches the US presidential election and wonders what the results will mean for them, Tromsø Filmklubb invites you to spend a few hours reveling in the absurdity of it all.

Visningen krever ikke medlemskap og er gratis for alle.
Medlemmer av Tromsø Filmklubb får 20% rabatt på mat og studentpriser på drikke hele visningskvelden.

Hey, terrorist! Terrorize this!

TEAM AMERICA: WORLD POLICE
TEAM AMERICA: WORLD POLICE
USA 2004
Regi: Trey Parker
Medv: Trey Parker, Matt Stone, Kristen Miller, Maurice LaMarche
Spilletid: 98 min
Språk: Engelsk (norsk tekst)
Aldersgrense: 15 år
Omtale: Mike Murphy

Trivia: Director of Photography Bill Pope filmed Team America after filming The Matrix: Reloaded, The Matrix: Revolutions, and Sam Raimi's Spider-Man 2. He was reportedly looking for "something completely different" after doing so much work with green screens and CGI in those films.

Vis arrangement →
Gud griper inn
nov.
6.
9:00 p.m.21:00

Gud griper inn

Gud griper inn er en kritikerrost svart komedie regissert av Elia Suleiman. Filmen kombinerer absurde og surrealistiske elementer med en skarp politisk satire som utforsker det daglige livet under den israelske okkupasjonen. Dette er en episodisk film uten en tradisjonell lineær fortelling. I stedet består den av en serie løst sammenknyttede vignetter som skildrer hverdagslige situasjoner fylt med svart humor og politisk brodd. Filmen følger hovedpersonen E.S. (spilt av regissøren selv, Elia Suleiman) som navigerer gjennom absurde og surrealistiske opplevelser i den palestinske byen Nazareth og på veien til Ramallah.

Suleiman bruker humor og absurditet for å fremheve de surrealistiske og ofte meningsløse aspektene ved å leve under konstant politisk og militær press. Gjennom sitt visuelle språk og karakterenes handlinger, undersøker filmen hvordan palestinere uttrykker sin identitet og motstand i møte med okkupasjon. Gud griper inn fikk bred internasjonal anerkjennelse og vant flere prestisjetunge priser, inkludert Juryprisen ved filmfestivalen i Cannes. Dens innovative bruk av humor og surrealistiske bilder kombinert med en alvorlig politisk tematikk, gjorde den til en milepæl i palestinsk film.

I won 666 Shekels and got out.

GUD GRIPER INN
YADON ILAHEYYA
Palestina 2002
Regi: Elia Suleiman
Medv: Elia Suleiman, Manal Khader
Spilletid: 92 min
Språk: Arabisk (engelsk tekst)
Aldersgrense: 12 år
Omtale: Kjetil Almås

Trivia:
Suleimans skuespill sammenlignes med Buster Keaton, men han hevder at han var slik før han så noen av Keatons filmer.

Vis arrangement →
Ambulansen
nov.
9.
3:00 p.m.15:00

Ambulansen

I dokumentarfilmen Ambulansen følger filmskaperen Mohamed Jabaly palestinske ambulansearbeidere under krigen mellom Israel og Gaza i 2014. Gjennom Jabaly får vi en unik innsikt i menneskene som risikerer alt for å redde liv. Filmen viser en side av krigen som ofte overses, og gir en dypere forståelse av de daglige realitetene på bakken.

Mens mange unge drømmer om å forlate Gaza, ønsker Mohamed å hjelpe. Da en ny israelsk offensiv startet i juli 2014, sluttet han seg til et ambulansemannskap for å dokumentere krigen. Gjennom filmen utvikles et sterkt bånd mellom Mohamed og hans kolleger, noe som gir den brutale krigen en menneskelig dimensjon.

Filmens visuelle stil veksler mellom rå håndholdte opptak fra innsiden av ambulansen og mer reflekterende øyeblikk med teamet i rolige stunder. Denne blandingen gir seerne en sterk opplevelse av både kaoset og menneskeligheten i krigens midte. Ambulansen er en gripende og viktig dokumentar som belyser krigens realiteter og menneskene som prøver å holde håpet levende i en svært vanskelig tid.

NB: Vi advarer mot sterke scener.

I’ve really had enough. We’re tired of everything.

AMBULANSEN
AMBULANCE
Palestina/Norge 2016
Regi: Mohamed Jabaly
Medv: Mohamed Jabaly
Spilletid: 80 min
Språk: Arabisk (engelsk tekst)
Aldersgrense: 18 år
Omtale: Kjetil Almås

Trivia:
Ambulansen hadde sin internasjonale premiere på Sheffield Docs og ble vist ved flere festivaler både i Norge og internasjonalt, samt vunnet flere priser.

Vis arrangement →
To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar (35mm)
nov.
13.
9:00 p.m.21:00

To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar (35mm)

I denne fargerike roadtrip-filmen følger vi tre dragqueens på deres ferd fra New York til Los Angeles for å delta i den prestisjetunge «Miss Drag Queen of America Pageant». I sine flotteste antrekk, med hår og sminke på plass, trer disse «queensa» inn i en gul Cadillac DeVille og vender nesen mot glitrende Hollywood. Et stykke inn i reisen bryter bilen sammen og de ender opp med å måtte ta et pitstop i småbyen Snydersville for å få bilen fikset. Denne byen minner lite om livet hjemme. Den er grå, konservativ og i desperat behov for litt kjærlighet og en god gammeldags make-over. To Wong Foo er en fornøyelig film om vennskap, aksept, og å stå opp for hverandre på tvers av ens ulikheter.

Filmen renner over av kjente navn og fjes. Våre tre hovedroller i form av Patrick Swayze, Wesley Snipes og John Leguizamo briljerer. De tilbragte mye tid i New Yorks drag-scene og hadde hjelp av hver sin personlige drag-guru i forberedelsestiden til filmen. I noen av de mindre rollene kan vi finne navn som Stockard Channing, RuPaul, Robin Williams, den ekte Julie Newmar og en hel haug dragqueens.

Regissør Beeban Kidron var gravid og etter hvert ganske høygravid under innspillingen, så selveste Steven Spielberg tilbydde seg å fullføre prosjektet om barnet skulle komme før filmen var ferdig. Det kom aldri til det, så Kidron fullførte filmen.

Filmen vises i samarbeid med Arctic Pride.

When a lady says no, she means... get your hand off my dick, buddy!

TO WONG FOO, THANKS FOR EVERYTHING! JULIE NEWMAR
TO WONG FOO, THANKS FOR EVERYTHING! JULIE NEWMAR
USA 1995
Regi: Beeban Kidron
Medv: Wesley Snipes, Patrick Swayze, John Leguizamo
Spilletid: 105 min
Språk: Engelsk (norsk tekst)
Aldersgrense: 12 år
Omtale: Maja Moan Brataas

Trivia:
Det var opprinnelig meningen å ha med en scene i filmen hvor de tre hovedkarakterene drar innom en McDonalds, men de måtte stryke den etter at selskapet tok kontakt og sa de ikke ønsket å bli assosiert med drag queen-kultur.

Vis arrangement →
Moulin Rouge! Singalong! (på Amtmandens)
nov.
15.
9:00 p.m.21:00

Moulin Rouge! Singalong! (på Amtmandens)

Paris, 1899. La oss reise til den legendariske klubben Moulin Rouge, kjent for sine ekstravagante forestillinger og som var selve ikonet for Paris’ natteliv på slutten av 1800-tallet. Her har vi et fargesprakende univers proppfullt av svulstige følelser, musikalske referanser fra 80- og 90-tallet (et århundre senere vel å merke) og stor allsangfaktor. Har du hatt lyst å gråte i fellesskap mens du synger for full hals? Da er denne singalong-visninga noe for deg!

Den unge, lidenskapelige bohemen og poeten Christian forelsker seg i den blendende vakre kurtisanen Satine, stjerna i det magiske underholdningspalasset Moulin Rouge. Satine faller for den sjarmerende poeten gjennom en av filmhistoriens mest romantiske kjærlighetsduetter, «Elephant Love Medley». Men alt går dessverre ikke knirkefritt. En rik og slesk hertug har nemlig kjøpt seg eksklusiv «tilgang» til Satine ved å investere i klubben som sårt trenger penger. Sjalusi og tragedie følger.

Filmen er regissert av Baz Luhrmann, som hadde stor suksess med Romeo + Juliet fem år tidligere. Her får vi servert nok en stor og altoppslukende kjærlighetshistorie, med solide skuespillerprestasjoner og sangferdigheter fra bedårende Ewan McGregor og nydelige Nicole Kidman.

BILLETTER KAN KJØPES HER!

Filmen vises i samarbeid med Arctic Pride.
Etter visningen blir det live karaoke med band ut i de sene nattetimer.
Billetter til visningen vil bli lagt ut nærmere visningsdagen.

Outside it may be raining, but in here it’s entertaining.

MOULIN ROUGE! SINGALONG!
MOULIN ROUGE! SINGALONG!
USA/Australia 2001
Regi: Baz Luhrmann
Medv: Nicole Kidman, Ewan McGregor, Jim Broadbent
Spilletid: 128 min
Språk: Engelsk (engelsk tekst)
Aldersgrense: 12 år
Omtale: Ellen Charlotte Sørheim

Trivia:
Låta «Come What May» ble skrevet av David Baerwald til filmen Romeo + Juliet, men ble ikke brukt. Den ble omskrevet til Moulin Rouge!, og er den eneste originale sangen i filmen.

Vis arrangement →
Portrett av en kvinne i flammer
nov.
16.
3:00 p.m.15:00

Portrett av en kvinne i flammer

Kunstneren Marianne (Noémi Merlant) ankommer en forblåst øy utenfor kysten av Bretagne på slutten av 1700-tallet. Hun har fått i oppdrag å male et portrett av adelskvinnen Héloïse (Adèle Haenel), som skal sendes til hennes vordende ektemann i Milano, en mann hun aldri har møtt. Flere har forsøkt å male henne før, men som eneste middel til protest mot et arrangert ekteskap nekter Héloïse å posere. Marianne må derfor gi seg ut for å være en tjenestepike og følgesvenn, observere henne i skjul og male portrettet hennes om natten etter hukommelsen. Mens Marianne utfører sitt hemmelige oppdrag, oppstår en dyp intimitet og en lidenskapelig tiltrekning mellom de to kvinnene. Dette resulterer i en vakker og gripende fortelling om utforsking av forbudt kjærlighet, frihet og kunstens kraft.

Portrett av en kvinne i flammer er regissert av den kritikerroste regissøren Céline Sciamma, som tidligere har gjort nærgående og interessante skildringer av kvinners liv i filmer som Tomboy (2011), Girlhood (2014) og Lille mamma (2021). Portrett av en kvinne i flammer har mottatt bred anerkjennelse verden rundt for sin emosjonelle dybde og visuelle skjønnhet, og ble belønnet med prisen for beste manus ved filmfestivalen i Cannes i 2019.

Filmen vises i samarbeid med Arctic Pride.

When you’re observing me, who do you think I’m observing?

PORTRETT AV EN KVINNE I FLAMMER
PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU
Frankrike 2019
Regi: Céline Sciamma
Medv: Noémi Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami
Spilletid: 120 min
Språk: Fransk (engelsk tekst)
Aldersgrense: Tillatt for alle
Omtale: Ellen Charlotte Sørheim

Trivia:
Rollen som Héloïse ble skrevet med Adèle Haenel i tankene. Hun og regissør Céline Sciamma hadde på den tiden et romantisk forhold.

Vis arrangement →
Farha
nov.
20.
9:00 p.m.21:00

Farha

Farha, en ung jente fra Palestina, drømmer om en fremtid på skolebenken. Før Farhas venns bryllup settes hennes drømmer og liv i fare av militante sionister. Året er 1948, og Farha og hennes familie er midt i «Nakba»: Katastrofen. For å redde sin datter, låses Farha inn i et skap av faren sin, hvor hun opplever mer enn noen 14-åring skal.

Farha, basert på virkelige historier gjenfortalt av overlevende fra Katastrofen i 1948. Og via de dyktige regissørhendene til Darin Sallam får vi et helt unikt og klaustrofobisk innblikk i hvordan Nakbaen og folkene som levde i Palestinske områder ble offer for Israels opprinnelse. Sallam har både skrevet og regissert filmen, som helt klart er en veldig emosjonell film for henne som har familie som opplevde Katastrofen.

Filmen har fått god omtale fra mange hold, blant annet fra Asia Pacific Screen Award og den var Jordans Oscar-kandidat til beste internasjonale film. Filmen får også mye skryt fra medier verden rundt for å vise Israels dannelse på en ny og brutal måte.

Filmen vises i samarbeid med Palestinakomiteen i Tromsø.

When I finish my studies in the city, I want to become a teacher.

FARHA
FARHA
Jordan 2021
Regi: Darin J. Sallam
Medv: Karam Taher, Ashraf Barhom, Ali Suliman
Spilletid: 92 min
Språk: Arabisk (engelsk tekst)
Aldersgrense: 15 år
Omtale: Anders Ingebrigtsen

Trivia:
Etter å ha laget flere kortfilmer om Israel/Palestina er dette Sallam’s første full-lengde film

Vis arrangement →
5 Broken Cameras
nov.
23.
3:00 p.m.15:00

5 Broken Cameras

5 Broken Cameras er en gripende og personlig dokumentarfilm regissert av palestinske Emad Burnat og israelske Guy Davidi. Filmen gir et unikt og intimt innblikk i livet i den palestinske landsbyen Bil'in på Vestbredden, som er kjent for sin ikke-voldelige motstand mot den israelske okkupasjonen. Filmen er strukturert rundt fem ødelagte videokameraer, som hver symboliserer en fase i landsbyens motstandskamp og i Emads personlige liv. Kameraene blir ødelagt under forskjellige hendelser i løpet av de fem årene filmen dekker, og deres ødeleggelse markerer viktige øyeblikk i både den kollektive kampen og Burnats personlige reise.

5 Broken Cameras utforsker temaer som motstand, okkupasjon, identitet og utholdenhet. Gjennom Burnats linse får vi et nært og personlig perspektiv på hvordan den israelske okkupasjonen påvirker vanlige palestinere, deres hverdagsliv og deres kamp for rettferdighet. Filmen har blitt anerkjent internasjonalt og vant flere priser, inkludert en Emmy for beste dokumentarfilm. Den ble også nominert til en Oscar for beste dokumentarfilm.

These are my five cameras. Every camera is an episode in my life.

5 BROKEN CAMERAS
5 BROKEN CAMERAS
Palestina 2011
Regi: Emad Burnat, Guy Davidi
Medv: Emad Burnat
Spilletid: 94 min
Språk: Arabisk, hebraisk (engelsk tekst)
Aldersgrense: 15 år
Omtale: Kjetil Almås

Trivia:
Filmen ble godt mottatt, men Burnat ble også kalt en løgner og en overløper av kritikere.

Vis arrangement →
The Girl on the Broomstick
nov.
27.
9:00 p.m.21:00

The Girl on the Broomstick

I The Girl on the Broomstick møter vi Saxana som drøymer om å bli ei heks. Det er berre eitt problem, nemleg at ferdighetene til Saxana ikkje strekker heilt til. Mirakuløst nok ender ho opp i menneskeverda, ei verd som viser seg å vere er ganske spennande for hekser. Det er derimot ikkje uproblematisk å vere ei klumsete heks i ei menneskeverd, og heller kanskje ikkje heilt uproblematisk for folka Saxana møter på.

Dette er den første av våre tre visningar av Václav Vorlícek’s filmer. Vorlícek er nok mest kjent i Noreg som regissøren av Tre nøtter til Askepott, men han har også regissert ei rekke andre populære filmar, deriblant denne absurde og komiske perlen fylt av trolldom og kaniner. Sjølv om denne ikkje er dubbet på norsk, har den framleis mykje av sjarmen vi kjenner fra filmen om Askepott. Kanskje du også kjenner att nokre av skodespelarane? The Girl on the Broomstick er mest eventyrlig og komisk, men inneholder også ei kjærleikshistorie som vil få deg sjå nytt på ein kopp og dets te-fat.

See? Cows! I’m overworked too. That’s quite normal.

THE GIRL ON THE BROOMSTICK
DÍVKA NA KOŠTĚTI
Tsjekkoslovakia 1972
Regi: Václav Vorlícek
Medv: Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus
Spilletid: 76 min
Språk: Tsjekkisk (engelsk tekst)
Aldersgrense: 6 år
Omtale: Margit Reppen

Trivia:
Oppfølgeren, The Little Witch on a Broomstick, kom i 2011.

Vis arrangement →
How to Drown Dr. Mracek, the Lawyer
nov.
30.
3:00 p.m.15:00

How to Drown Dr. Mracek, the Lawyer

I denne ville filmen møter vi en gruppe vannalver (vodníci), mytiske vannvesener fra slavisk folklore, som bor i Praha. De står overfor en stor utfordring når regjeringen bestemmer seg for å renovere bygningen de bor i, og de må finne en måte å overleve på i den moderne verden.

Filmens hovedperson, Dr. Mráček, er en advokat som får i oppdrag å håndtere evakueringen av bygningen. Uvitende om at de som bor der er vannalver, prøver han å utføre sitt arbeid, men møter motstand fra de overnaturlige beboerne som ønsker å bli værende. Komplikasjoner oppstår når en av vannalvene, Jana, blir forelsket i Dr. Mráček, og de andre vannalvene legger en plan for å drukne ham for å beskytte hemmeligheten deres.

Filmen blander humor, romantikk og folklore, og byr på en sjarmerende fremstilling av overnaturlige elementer i en moderne setting. Dette er en humoristisk, surrealistisk perle fra Vorlíček som alle bør få med seg.

A house with central heating… high and dry!

HOW TO DROWN DR. MRACEK, THE LAWYER
JAK UTOPIT DR. MRÁČKA ANEB KONEC VODNÍKŮ V ČECHÁCH
Tsjekkoslovakia 1975
Regi: Václav Vorlíček
Medv: Jaromír Hanzlík, Libuše Šafránková, František Filipovský
Spilletid: 96 min
Språk: Tsjekkisk (engelsk tekst)
Aldersgrense: 6 år
Omtale: Kjetil Almås

Trivia:
Dette var den mest sette filmen i Tsjekkoslovakia i 1975.

Vis arrangement →
Hundreds of Beavers (på Hålogaland Teater)
des.
1.
7:00 p.m.19:00

Hundreds of Beavers (på Hålogaland Teater)

Jean Kayak er en cider-selger som ikke styrer unna sang, dans eller alkoholisme. Men han mister fort imperiet sitt etter et uhell forårsaket av en bever. Mens han prøver å starte et nytt liv finner han ut at veien til topps er å jakte på skogsdyr. I samme slengen klarer han å bli forelsket i dattera til en lokal salgsmann, og vil ingenting mer enn å gifte seg med henne. Men det er bare én... Eller, vel, noen hundre ting som står i veien for drømmen.

Hundreds of Beavers har vunnet priser på de rareste filmfestivalene i Amerika, og det er ingen overraskelse siden filmen er en absurd juvel ulikt noe annet. Det kan best beskrives som en Looney Tunes-hyllest, men med ekte personer og moderne effekter. Det er nesten ingen dialog, og filmen er i svart-hvitt, men på en eller annen måte klarer Hundreds of Beavers å skape komplekse situasjoner med nok humor til å få enhver Buster Keaton-fan til å innrømme at ikke alt var bedre i gamle dager. Over drøye 108 minutter blir hver felle mer gjennomtenkt, hver scene mer ambisiøs og hver «gag» mer ekstrem. Og attpåtil er alle dyrene i filmen mennesker i kostymer bestilt fra Amazon. Det er få, om noen, filmer som ligner på Hundreds of Beavers, en konstant tilfredsstillende humoropplevelse som må ses av alle og enhver.

If you want to marry my daughter... you can’t! Unless you bring me hundreds of beavers!

HUNDREDS OF BEAVERS
HUNDREDS OF BEAVERS
USA 2022
Regi: Mike Cheslik
Medv: Ryland Brickson Cole Tews, Olivia Graves, Doug Mancheski
Spilletid: 108 min
Språk: Engelsk (norsk tekst)
Aldersgrense: 12 år
Omtale: Ådne E. Solheim

Trivia:
Det ble skapt 1500 visuelle effekter til filmen, og redigeringen tok to år.

Vis arrangement →
Tre nøtter til Askepott
des.
4.
9:00 p.m.21:00

Tre nøtter til Askepott

Tre nøtter til Askepott er en film de færreste trenger en introduksjon til. Denne folkekjære julefavoritten har rullet på norske fjernsyn nesten hver jul siden den ble vist for første gang i 1975. Men det er ikke bare i Norge at dette er en av de mest elskede juleklassikerne, også i Tyskland, og spesielt i det tidligere Øst-Tyskland, har den fått en spesiell plass i juletradisjonene.

Filmen er en unik tolkning av det klassiske Askepott-eventyret, basert på en tysk versjon av brødrene Grimm. Historien følger den unge og vakre Popelka (spilt av Libuše Šafránková), som er undertrykt av sin onde stemor og hennes to døtre. I stedet for den tradisjonelle feen, får Popelka tre magiske nøtter som hver inneholder en overraskelse som hjelper henne å overvinne motgangene hun møter. Filmens musikk, komponert av Karel Svoboda, har også blitt svært gjenkjennelig og elsket, og bidrar til filmens magiske atmosfære. Tre nøtter til Askepott er en tidløs film som har vunnet hjertene til flere generasjoner. Dens kombinasjon av eventyrlig magi, vakre bilder, og en sterk og inspirerende heltinne gjør den til en uforglemmelig opplevelse. Vi viser filmen i original språkdrakt, så kom og se hvordan denne sjarmbomben klarer seg uten dubbing!

If you’re such a man, you wouldn’t fight a little girl, would you?

TRE NØTTER TIL ASKEPOTT
TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU
Tsjekkoslovakia 1973
Regi: Václav Vorlíček
Medv: Libuše Šafránková, Pavel Trávníček
Spilletid: 82 min
Språk: Tsjekkisk (engelsk tekst)
Aldersgrense: Tillatt for alle
Omtale: Kjetil Almås

Trivia:
Tre nøtter til Askepott er en fast julefilm på TV i rundt 15 land, hovedsakelig i Europa.

Vis arrangement →
Hjelp vi er i popbransjen (på Blårock)
des.
6.
9:00 p.m.21:00

Hjelp vi er i popbransjen (på Blårock)

Hjelp vi er i popbransjen er en amerikansk komedie fra 1984 som parodierer rockumentary-sjangeren ved å følge det fiktive heavy metal-bandet «Spinal Tap». Vi følger bandets turbulente USA-turné hvor de promoterer albumet «Smell the Glove». Til tross for en lovende start går det fort galt: avlyste konserter, kontrovers rundt albumcoveret, labert billettsalg og tekniske feil. De interne konfliktene blusser opp mens bandet må spille på stadig mindre scener. Når de treffer bunnen, oppdager bandet uventet suksess i Japan med sangen «Sex Farm», og karrieren deres får et nytt liv.

Filmen var Rob Reiners regidebut, og han spiller rollen som Marty DiBergi, regissøren av dokumentaren om bandet. Reiner og skuespillerne improviserte mye av dialogen, og deres uttrykksløse reaksjoner bidro til at filmen ble en kultklassiker som inspirerte flere dokumentarparodier. Skuespillerne gjør en fantastisk jobb med å skape og skildre karakterer som er tåpelige, klisjéfylte, og likevel sjarmerende. Dette er en tidløs komedie, og hvis du ikke visste at dette var en fiktiv dokumentar, kunne du lett tro at alt var ekte.

Visningen krever ikke medlemskap og er gratis for alle.

I’m really influenced by Mozart and Bach. This piece is called ‘Lick My Love Pump’.

HJELP VI ER I POPBRANSJEN
THIS IS SPINAL TAP
USA 1984
Regi: Rob Reiner
Medv: Rob Reiner, Michael McKean, Christopher Guest, Harry Shearer
Spilletid: 82 min
Språk: Engelsk (norsk tekst)
Aldersgrense: 12 år
Omtale: Helene Kvam Rognlid

Trivia:
Skuespillerne ville gi bandet et ekte heavy metal-utseende. Da de ble intervjuet av talkshow-verten Joe Franklin i 1984, skjønte han ikke at bandet var en parodi.

Vis arrangement →

Yannick (på Hålogaland Teater)
okt.
20.
7:00 p.m.19:00

Yannick (på Hålogaland Teater)

En eller annen plass utenfor Paris er tre skuespillere halvveis i den middelmådige forestillingen «Le Cocu» idet en publikummer reiser seg og tar seg friheten til å klage høylytt over hvor dårlig stykket er. Etter en god del kverulering blir han sendt ut av salen, men kommer straks tilbake med en pistol og et nytt krav til skuespillerene: At ingen får forlate salen før han, Yannick, har blitt underholdt.

Quentin Dupieuxs Yannick høres kanskje ut som et halvdårlig action-drama basert på sammendraget ovenfor, men misforstå ikke: Yannick er en komedie, og ikke minst en veldig unik film. Vi forlater så vidt salen i denne satiren som var én av to filmer regissert av Dupieux i 2023. Mens hans tidligere filmer som den notoriske Rubber (2010) og Smoking Causes Coughing (2022) ofte satser på surrealistiske situasjoner og klein humor, går Yannick i en mer dialogdrevet og konsis retning. Filmen stiller spørsmål om rettferdighet i kunst og maktforholdet mellom scenekunstnere og en sal full av betalende publikummere. Mens den utforsker alt dette blir man sakte glad i den titulære anti-helten Yannick, som er utrolig realistisk og humoristisk spilt av Raphaël Quenard.

I samsvar med omgivelsene i filmen viser vi denne undervurderte satiren i Teaterkaféen på Hålogaland Teater.

Has one of you had the good grace to remember my name?

YANNICK
YANNICK
Frankrike 2023
Regi: Quentin Dupieux
Medv: Raphaël Quenard, Pio Marmaï, Blanche Gardin
Spilletid: 67 min
Språk: Fransk (engelskt tekst)
Aldersgrense: 12 år
Omtale: Ådne E. Solheim

Trivia:
Filmen ble spilt inn kronologisk på bare seks dager.

Vis arrangement →
Kaos i landsbyen
okt.
19.
3:00 p.m.15:00

Kaos i landsbyen

I Kaos i landsbyen møter vi Indian og Cowboy som har glemt å kjøpe bursdagsgave til sin gode venn og romkamerat Horse. Naturligvis finner de ut at de skal lage en grill av murstein til ham, men i samme slengen klarer de å ødelegge landsbyen og forholdet til naboene, og de må dermed reise verden rundt for å ordne opp i konsekvensene.

Hvis en fransk 14-åring tok syre og hadde fantastisk komisk timing, hadde han trolig lagd noe som lignet på Kaos i landsbyen. Dette er en film som blåser en lang marsj i logikk og rasjonalitet, og gjør alt den kan for å skape humor. Animasjonene er detaljerte, men selv om filmskaperne lager fantastiske intense actionsekvenser, orker de ikke å animere munnen når karakterene prater. Dette er en unik film som selvsikkert kaster sin teite humor i trynet på enhver publikummer og gjør det umulig å ikke smile. Filmens humor er universell og passer både voksne og barn. Kaos i landsbyen er en hektisk affære som ikke slipper tak før du har ledd ut ditt siste åndedrag. På en god måte, altså.

50 million bricks? I never ordered these!

KAOS I LANDSBYEN
PANIQUE AU VILLAGE
Frankrike/Belgia 2009
Regi: Stéphane Aubier, Vincent Patar
Medv: Stéphane Aubier, Jeanne Balibar, Nicolas Buysse
Spilletid: 74 min
Språk: Fransk (engelsk tekst)
Aldersgrense: 6 år
Omtale: Ådne E. Solheim

Trivia:
Filmen var den første stop-motion filmen vist på filmfestivalen i Cannes.

Vis arrangement →
Den fantastiske Mikkel Rev
okt.
16.
9:00 p.m.21:00

Den fantastiske Mikkel Rev

Den fantastiske Mikkel Rev fra 2009 er Wes Andersons første animasjonsfilm, basert på Roald Dahls elskede barnebok fra 1970. I likhet med Andersons live action-spillefilmer er også denne gjennomsyret av den særegne filmatiske stilen han er så kjent for, med bruk av morsomme detaljer, monoton dialog, eksentriske karakterer, fargepalett og symmetri.

Filmen handler om den lure og karismatiske reven Herr Rev (George Clooney), som lever et trygt og idyllisk familieliv sammen med kona, Fru Rev (Meryl Streep), og deres sønn Ask (Jason Schwartzmann). Herr Rev lengter tilbake til sitt tidligere actionfylte liv som hønsetyv, og planlegger dermed et siste «kupp» mot de tre beryktede bøndene Boggis, Bunce og Bean. Dette på tross av at han hadde lovet sin kone å holde seg unna det risikofylte livet som tyv da de startet familie sammen. Hva skal han velge? Nattlige eventyrraid eller det ansvarlige familielivet? Hvor går grensa?

Filmen kan nesten kalles Amerikas «Flåklypa», med store spenningsscener og et utrolig kunstnerisk håndverk bak. Det tok syv måneder å perfeksjonere den første revedukka! Vi får servert en eplesprudlende, imponerende og hjertevarm film som sjarmerer folk i alle aldre.

That was pure wild animal craziness.

DEN FANTASTISKE MIKKEL REV
FANTASTIC MR. FOX
USA 2009
Regi: Wes Anderson
Medv: George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman
Spilletid: 87 min
Språk: Engelsk (norsk tekst)
Aldersgrense: 6 år
Omtale: Ellen Charlotte Sørheim

Trivia
Wes Anderson valgte å la skuespillerne spille inn dialogen deres utendørs for å skape større autentisitet rundt de. Stemmeskuespillet ble spilt inn i skogen, på et loft, i en stall og til og med under jorden.

Vis arrangement →
Borders
okt.
12.
3:00 p.m.15:00

Borders

Fire kvinner møtes på en buss på en ukeslang ferd gjennom Vest-Afrika. Turen går fra Dakar i Senegal til Lagos i Nigeria. De oppdager at livene deres er ganske like, og de har måtte kjempe seg opp og frem i verden, og som fire kvinner som reiser alene må de stå sammen mot farene som lurer på veien. Ved hver grenseovergang møter de korrupsjon og kriminalitet, men opplever også kvinnelig solidaritet og enkelte bisarre og lattervekkende situasjoner. Filmen viser frem Afrikas mangfold, et kontinent som er preget av både harmoni og kaos.

Filmen ble kåret til en av de 20 beste afrikanske filmene gjennom tidene av den britiske avisen The Guardian. Dette er en perfekt roadmovie som gir deg troen på menneskeheten, og den innbyr samtidig til refleksjon over grensene vi har nedfelt på planeten vår.

They say that God created women with strong kidneys and a back large enough to carry the world.

BORDERS
FRONTIÈRES
Burkina Faso 2017
Regi: Apolline Traoré
Medv: Olayinka Aklo, Eloi Coly, Djibril Dansokho, Nicolas de Bravo, Bassirou Diakhate
Spilletid: 90 min
Språk: Fransk (engelsk tekst)
Aldersgrense: 15 år
Omtale: Kjetil Almås

Trivia
Hele produksjonsteamet fulgte bussen gjennom fem land.

Vis arrangement →
okt.
10.
8:00 p.m.20:00

Film- og TV-quiz: Jubileumspesial

Quizen fyller 20 år! Kom og feir med oss!
Ikke bare blir det ny runde quiz, men det blir jaggu meg kake også!
Kveldens quizverter er Kjetil Karolius og Kjetil Almås.

Tromsø Filmklubbs filmquiz startet i 2004 på Circa, og har siden da vært innom Verdensteatret, Driv, Hålogaland Teater og Storgata Camping, som er nåvarænde bopæl.

Over 10 000 spørsmål har blitt stilt på over 200 quizer. Takk til alle verter, vertskap og deltagere som har vært med på moroa i 20 år. Vi fortsetter i minst 20 år til!

Vi kan som alltids by på underholdene spørsmål innen forskjellige vanskelighetsgrader, flotte premiere og god stemning.
Maks 6 pers pr lag/30 kr pr hode.

Så nå er det bare å samle laget, lese deg opp på trivia og bli med på moroa!

Vis arrangement →
Jordbærstedet
okt.
9.
9:00 p.m.21:00

Jordbærstedet

Jordbærstedet, known internationally as Wild Strawberries, is a 1957 Swedish film directed by the legendary Ingmar Bergman. The narrative follows Professor Isak Borg, an elderly physician who embarks on a reflective journey from Stockholm to Lund to receive an honorary degree. During this road trip, Borg is accompanied by his daughter-in-law, Marianne, and encounters a series of dream sequences and flashbacks that force him to confront his past, his failures, and his imminent mortality. The film delicately weaves themes of memory, regret, and reconciliation through the protagonist’s nostalgic journey.

An intriguing aspect of Jordbærstedet is its profound personal resonance for Bergman. The character of Isak Borg, portrayed by Victor Sjöström, a renowned filmmaker in his own right, serves as a cinematic reflection of Bergman’s introspections about aging and legacy. Sjöström’s performance is particularly noteworthy as it was one of his last roles before his death, adding an extra layer of poignancy to the film. The production is also celebrated for its dream sequences, which showcase Bergman’s masterful use of symbolism and surreal imagery, influencing the cinematic language of introspective storytelling. Jordbærstedet remains a cornerstone of classic cinema.

Filmen vises i samarbeid med Tromsøsosiologene.

I have a habit of recalling scenes from childhood to calm me.

JORDBÆRSTEDET
SMULTRONSTÄLLET
Sverige 1957
Regi: Ingmar Bergman
Medv: Victor Sjöström, Ingrid Thulin, Bibi Andersson, Gunnar Björnstrand
Spilletid: 91 min
Språk: Svensk (engelsk tekst)
Aldersgrense: 15 år
Omtale: Court Ropp

Trivia:
Jordbærstedet metaphorically refers to a special place, often from one’s childhood, that holds personal significance and where one finds peace and happiness.

Vis arrangement →
Paper Moon (35mm)
okt.
5.
3:00 p.m.15:00

Paper Moon (35mm)

Adapted from the novel «Addie Pray» by Joe David Brown, the story is set during the Great Depression. It follows a con artist named Moses Pray, played by Ryan O’Neal, and a young girl named Addie Loggins, portrayed by O’Neal’s real-life daughter Tatum O’Neal. After Addie’s mother dies, Moses reluctantly agrees to take the girl to her aunt’s home, but they form an unlikely partnership along the way. Addie proves to be a natural at Moses’s cons, and the two develop a bond as they travel through the Midwest swindling unsuspecting marks.

The film was originally to be directed by John Huston starring Paul Newman and his daughter Nell Potts. But when John dropped the project, Peter Bogdanovich took over and cast Ryan and Tatum O’Neal, keeping with the original plan of casting a father-and-daughter duo. Tatum O’Neal’s portrayal of Addie earned her an Academy Award for Best Supporting Actress, making her the youngest recipient of an Oscar at the age of ten. After a recommendation by Peter’s mentor Orson Welles, Peter shot the film in black and white using a red filter which causes the stark contrast in the picture.

I sell the good book, ma’am. Just movin’ through the country with the Lord’s good news.

PAPER MOON
PAPER MOON
USA 1973
Regi: Peter Bogdanovich
Medv: Ryan O’Neal, Tatum O’Neal, Madeline Kahn
Spilletid: 102 min
Språk: Engelsk (norsk tekst)
Aldersgrense: 12 år
Omtale: Court Ropp

Trivia:
John Hillerman plays both the sheriff and his brother the bootlegger having gained and lost weight between shooting weeks.

Vis arrangement →
Musikkvideo-bonanza på Tøllefsenhjørnet
okt.
4.
5:00 p.m.17:00

Musikkvideo-bonanza på Tøllefsenhjørnet

Hva har Fight Club med Madonna å gjøre? Eller The Zone of Interest og Radiohead?

Tøllefsenhjørnet og Tromsø Filmklubb inviterer til ikoniske musikkvideoer og verdens beste kaffe i andreetasjen på Tøllefsenhjørnet under Kulturnatta. I fem timer spilles noen av de mest nyskapende musikkvideoene fra perioden 1985-2005, alle skapt av profilerte regissører som senere har gjort store filmkarrierer: David Fincher, Anton Corbijn, Michel Gondry, Mark Romanek, Spike Jonze og Jonathan Glazer.

Kom og gå som du vil, det er gratis.

Vis arrangement →
The Water of Life (på Amtmandens)
okt.
3.
7:00 p.m.19:00

The Water of Life (på Amtmandens)

The Water of Life er en reinspikka whisky-dokumentar. Opplev håndverkere, kjemikere og opprørere som ledet den kreative revolusjonen og forvandlet den stillestående skotske whiskyindustrien på 1980-tallet. Denne kjærlighetserklæringen til whisky – filmet over to år i seks land på tre kontinenter – tar deg med på en inspirerende reise som hyller både tradisjon og innovasjon.

Dokumentaren fokuserer på gjenfødelsen av destilleriet Bruichladdich på Islay, en øy utenfor Skottlands vestkyst som er kjent for sin whisky. Den skildrer utfordringene bransjen sto overfor under bransjens gjenoppblomstring, samt dagens utfordringer i et evig foranderlig marked.

Regissør Greg Swartz dykker ned i historien, menneskene og prosessen bak single malt whisky. Dokumentaren tar deg med bak kulissene i whiskyverdenen, og er en underholdende og lærerik filmopplevelse som bringer skotsk whisky til liv som aldri før. Enten du er en erfaren whiskykjenner eller en glad amatør, denne filmen vil fenge deg. Så len deg tilbake og nyt filmen med noe spennende i glasset.

Filmen vises i samarbeid med Norsk Maltwhiskylag - Tromsø.

Wow. Unbelievable. Absolutely beautiful.

THE WATER OF LIFE
THE WATER OF LIFE
USA 2021
Regi: Greg Swartz
Medv: Jim McEwan, Mark Reynier, Billy Walker
Spilletid: 88 min
Språk: Engelsk (engelsk tekst)
Aldersgrense: Tillatt for alle
Omtale: Helene Kvam Rognlid

Trivia
Produksjonsteamet jobber allerede med en oppfølger om uavhengige «whisky bottlers».

Vis arrangement →
Og mora di også
okt.
2.
9:00 p.m.21:00

Og mora di også

Gjør dere klare for en uforglemmelig reise gjennom Mexicos naturskjønne landskap i Alfonso Cuaróns mesterverk Og mora di også. Denne filmen er mer enn bare en road trip; det er en utforskning av ungdom, vennskap, seksualitet og de uforutsette vendingene livet tar. Filmen følger de to tenåringsvennene Tenoch (Diego Luna) og Julio (Gael García Bernal) som bestemmer seg for å legge ut på en spontan bilreise gjennom Mexico sammen med den eldre og mystiske kvinnen Luisa (Maribel Verdú). Det begynner som en flukt fra kjedsomhet og personlig trøbbel, men utvikler seg raskt til en kompleks og emosjonell reise.

Og mora di også er rik på tematikk, fra seksualitet og modenhet til klasseskiller og politiske undertoner i Mexico. Gjennom filmens narrative struktur, som inkluderer en allvitende forteller, får seerne innblikk i karakterenes indre tanker og samfunnets skjulte realiteter. Alfonso Cuarón har laget en intim film som utforsker karakterenes psykologiske dybde. Filmens usminkede portrett av ungdom og seksualitet er en opplevelse du sent vil glemme.

There’s no greater honor than being a Charolastra.

OG MORA DI OGSÅ
Y TU MAMÁ TAMBIÉN
Mexico 2001
Regi: Alfonso Cuarón
Medv: Maribel Verdú, Gael García Bernal, Diego Luna
Spilletid: 106 min
Språk: Spansk (engelsk tekst)
Aldersgrense: 15 år
Omtale: Kjetil Almås

Trivia:
Store deler av dialogen er improvisert.

Vis arrangement →
Skal dere gå allerede?
sep.
28.
3:00 p.m.15:00

Skal dere gå allerede?

Elins far kjøper en leilighet til henne for å få barnevernet av nakken, men den trenger sårt et strøk med maling, og vel så det. Svenske Mattias og tromsøværingen Raymond får oppdraget å fikse opp leiligheten, selv bor de i en Volkswagen. Det blir snart klart at Elin har bruk for mer enn bare hjelp med leiligheten. Sammen med danselæreren Cheila blir den lille gjengen som en utvidet familie på rett sted til rett tid. Men Elin har en tøff fortid som fortsatt henger igjen. Klarer hun å starte på nytt med de nye vennene sine?

I Skal dere gå allerede? går Mona J. Hoel tilbake til sine røtter som den eneste norske Dogme-95-filmskaperen. Ikke bare er filmen satt til midten av 2000-tallet, men den er også skutt håndholdt på et billig digitalkamera, som gir filmen et lo-fi nærvær som speiler både tiden og de ukompliserte, men stadig komplekse menneskene i filmen. Den tilsynelatende lave produksjonsverdien fratar ikke filmen kvalitet, men tilfører et ekstra lag med stemning, tidskoloritt og autentisitet, i hvordan den framstiller en fortelling fra en tid som kanskje ikke var enklere, men hvor avstanden mellom genuin menneskelig samhandling framstår kortere. Skal dere gå allerede? er en herlig, norsk og sosialrealistisk feel-good, som byr på nostalgi og munter melankoli i likt monn.

Til visningen er vi så heldige å få besøk av regissør Mona J. Hoel som skal ha en samtale med våre venner i podcasten Norsk kultfilm.

’Nuss nuss glad i deg,’ også har hun ikke tid til å snakke med meg engang.

SKAL DERE GÅ ALLEREDE?
SKAL DERE GÅ ALLEREDE?
Norge 2019
Regi: Mona J. Hoel
Medv: Nicole Madeleine Aurdahl, Mattias Cantzler, Raymond Lorentzen, Kjersti Holmen
Spilletid: 87 min
Språk: Norsk (engelsk tekst)
Aldersgrense: 9 år
Omtale: William S. Mørch

Trivia:
Filmen ble innspilt i 2006, men på grunn av sykdom ble filmen først ferdigstilt i 2019, og ble deretter vist på kino under pandemisommeren i 2020.

Vis arrangement →
sep.
26.
8:00 p.m.20:00

Film- og TV-quiz: Norsk film spesial

Det er dags for en ny runde med quiz!
Aleksander U. Serigstad og Kristian Serigstad Jensen fra podcasten Norsk kultfilm er kveldens quizverter og serverer spørsmål med fokus på norsk film. Kan du ikke noe om norsk film, sier du? Frykt ikke, det er spørsmål som passer til deg også. Vi byr også ekstra gunstige premier, så det er bare å bli med på moroa!
Maks 6 pers pr lag/30 kr pr hode.

Vis arrangement →
Høstgule blader
sep.
25.
9:00 p.m.21:00

Høstgule blader

Du har hørt historien før: to ensomme mennesker møtes, og i deres første og siste sanne romanse forsvinner alle deres problemer. Nesten. I denne filmen fra den finske mesterregissøren Aki Kaurismäki finner vi en sjarmerende og varm historie om hverdagens små, opphøyde øyeblikk.

Industriarbeideren Hoppala møter Ansa, som nettopp har blitt arbeidsløs. Mellom små møter og like små utfordringer, glemte telefonnumre og karaoke-fremføringer, utvikles den gryende kjærligheten mellom disse to menneskene. Handlingen er satt i nåtiden, og vagt i bakgrunnen aner vi fortsatt strømningen fra dagens kriger og konflikter. Men selv om filmen maler et variert og fargerikt bilde av dagens Helsinki, ser vi kun byen gjennom parets blikk - lyset faller nærmest bort i kantene, der karakterene ikke befinner seg.

I Kaurismäkis karakteristiske stil, flettes det stille dramaet og hverdagsrealismen sammen med et subtilt hint av melankoli, og skaper en filmatisk opplevelse som både berører og etterlater et varig inntrykk. Regissørens «flate» stil og tørre humor bygger opp under de små og intime øyeblikkene som kan oppstå mellom to mennesker, og gir oss med Høstgule blader et stillferdig moderne mesterverk.

Filmen vises i samarbeid med Norsk-Finsk Forening i Tromsø.

I met the smaller one later. We almost got married.

HØSTGULE BLADER
KUOLLEET LEHDET
Finland 2023
Regi: Aki Kaurismäki
Medv: Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Anna Karjalainen
Spilletid: 81 min
Språk: Finsk (engelsk tekst)
Aldersgrense: Tillatt for alle
Omtale: Sondre Sætaberget

Trivia:
Hunden som spiller Ansas hund er egentlig Kaurismäkis – men kom tydeligvis veldig godt overens med skuespillerne. Alma Pöysti omtalte hunden som både «profesjonell» og en med «sterke kunstneriske grep».

Vis arrangement →
Quo Vadis, Aida? (på Hålogaland Teater)
sep.
22.
7:00 p.m.19:00

Quo Vadis, Aida? (på Hålogaland Teater)

I 1995 mistet over 8000 gutter og menn livet i og rundt byen Srebrenica i Bosnia. Aida jobber som tolk for FN, mens familien hennes søker tilflukt i en FN-leir sammen med mange tusen andre. FN-leiren skulle være et trygt sted for dem som søkte tilflukt, men det viser seg ikke å stemme. Som tolk sitter Aida på informasjon som er livsviktig for familien og folket.

I Quo Vadis, Aida? ser vi den blodige krigen i Bosnia gjennom en bekymret mors øyne. Aida står midt i en alvorlig konflikt og må sjonglere mellom jobben som tolk og beskyttelsen av familien. Filmen er skrevet og regissert av Jamila Zbanic og var et samarbeid mellom ti forskjellige land. Zbanic ble født i Bosnia i 1974 og har selv overlevd krigen. I løpet av sin filmkarriere har hun vunnet mange priser. Filmene hennes tar ofte for seg folket i Bosnia og deres historie.

Quo Vadis, Aida? er en emosjonell bombe. Som publikummer sitter du igjen med høy puls og mange følelser. Samtidig viser filmen en viktig historisk hendelse og en tematikk som dessverre fortsatt er svært aktuell. Filmen har vunnet flere priser, blant annet Beste film ved European Film Awards, og var oscarnominert for Beste internasjonale film i 2021.

Filmen vises i samarbeid med Fredsuka i Tromsø.

Fredsnettverket og Tromsø Filmklubb har valgt å vise denne filmen under Fredsuka i Tromsø fordi det er en øyeåpner av en film.

Gjennom karakteren og historien til Aida får vi se hvordan hensynsløs maktutøvelse kan få bedre vilkår når de mennesker eller instanser som kunne hjulpet er for naive/redde/regelbundet/har for lite ressurser eller av andre grunner ikke ser og står opp i mot urett. Den viser de forferdelige konsekvensene for en familie. Men den viser og hvordan man kan ivareta menneskelighet og verdighet, under umenneskelig og uverdig maktutøvelse.

Som seer får man forståelse av hva som skjer, uten noen brutale virkemidler.

Filmen vant Cinema for peace awards i 2021, og har vunnet en rekke andre priser.

Visningen krever ikke medlemskap og er gratis for alle.

Do you think we are safe here?

QUO VADIS, AIDA?
QUO VADIS, AIDA?
Bosnia-Hercegovina/Østerrike/Tyskland/Frankrike/Nederland/Norge/Polen/Romania/Tyrkia/Montenegro 2020
Regi: Jasmila Žbanić
Medv: Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković
Spilletid: 102 min
Språk: Bosnisk (engelsk tekst)
Aldersgrense: 12 år
Omtale: Jonatan Taylor

Trivia:
Quo Vadis, Aida var en av den tidligere amerikanske presidenten Barack Obamas favorittfilmer i 2021.

Vis arrangement →
The Eternal Memory
sep.
21.
3:00 p.m.15:00

The Eternal Memory

The Eternal Memory er en chilensk dokumentarfilm regissert av Maite Alberdi. Filmen utforsker den rørende og intime historien om journalist og forfatter Augusto Góngora og hans kamp mot Alzheimers sykdom. Filmens kjerne er det sterke båndet mellom Augusto og hans kone, Paulina Urrutia, en kjent chilensk skuespiller og politiker. Dokumentaren følger deres daglige liv, og viser hvordan paret navigerer utfordringene som oppstår når Augusto gradvis mister minner og kognitive evner på grunn av Alzheimers.

Alberdi benytter seg av arkivopptak, personlige videoer og intime øyeblikk for å belyse hvordan Góngoras minner og tidligere arbeid som journalist og aktivist står sentralt i hans identitet, og hvordan sykdommen truer med å viske dette ut. Filmen utforsker temaer som minne, identitet, kjærlighet og tap, og viser hvordan omsorg kan gi styrke og motstandskraft i møte med alvorlige helseutfordringer. The Eternal Memory er en rørende film med stor emosjonell dybde som gir en ærlig og nærmest poetisk fremstilling av livet med Alzheimers.

Filmen vises i samarbeid med Demensdagene i Tromsø.
Visningen krever ikke medlemskap og er gratis for alle.

I’m here to help you remember who Augusto Góngora was.

THE ETERNAL MEMORY
LA MEMORIA INFINITA
Chile 2023
Regi: Maite Alberdi
Medv: Augusto Góngora, Paulina Urrutia
Spilletid: 85 min
Språk: Spansk (engelsk tekst)
Aldersgrense: Tillatt for alle
Omtale: Kjetil Almås

Trivia:
Filmen ble Oscar-nominert i kategorien Beste dokumentar.

Vis arrangement →
Kikis budservice
sep.
18.
9:00 p.m.21:00

Kikis budservice

I denne perlen av en film, regissert av Hayao Miyazaki, følger vi den unge heksen Kiki som flytter hjemmefra for første gang. Hun slår seg ned i en sjarmerende by ved sjøen (en blanding av Stockholms arkitektur og en italiensk kystby) for å trene til å bli heks og finne sin plass i verden. Helt alene med kun sin katt Jiji, som for øvrig snakker flytende japansk, må Kiki navigere gjennom den moderne verdens utfordringer mens hun starter sin egen budtjeneste på sopelime.

Kikis eventyr utfolder seg på en subtil og engasjerende måte, hvor det overnaturlige veves sømløst inn i hverdagslivet. Miyazakis håndverk og oppmerksomhet til detaljer skaper en levende verden som eksisterer lenge etter at den har forlatt lerretet. Joe Hisaishis fantastiske, livlige musikk, sammen med to oppriktige bangers av Yumi Arai, gir også filmen rett og slett en god vibe. Kikis budservice fanger essensen av å vokse opp og å gå sin egen vei, og ender opp som en rørende fremstilling av friheten og fryktene som følger med å finne sin plass i den store verden.

You’d think they’d never seen a girl and a cat on a broom before.

KIKIS BUDSERVICE
MAJO NO TAKKYÛBIN
Japan 1989
Regi: Hayao Miyazaki
Medv: Mika Doi, Rei Sakuma, Yuriko Fuchizaki
Spilletid: 103 min
Språk: Japansk (engelsk tekst)
Aldersgrense: Tillatt for alle
Omtale: Sondre Sætaberget

Trivia:
Miyazaki hadde tidligere ansvaret for en anime-adapsjon av Pippi Langstrømpe, som endte opp med å aldri bli fullført. Ryktene sier at han hentet inspirasjon fra denne til Kikis budservice.

Vis arrangement →
Det begyndte i Paris
sep.
14.
3:00 p.m.15:00

Det begyndte i Paris

I denne amerikanske komedien fra 1935 begynner handlingen i Paris. Under et slag med poker gambler en britisk jarl bort butleren sin, Ruggles, til et rikt amerikansk ektepar som kommer fra en liten by utenfor Washington ved navn Red Gap. Ruggles flytter dermed fra England til USA og begynner et nytt liv hos Floud-familien. På grunn av en misforståelse tror lokalbefolkningen at han er en velstående pensjonert engelskmann og Ruggles blir fort en lokal kjendis. Etter hvert som Ruggles blir kjent med den amerikanske kulturen og befolkningen, begynner han å føle på at dette virkelig er mulighetenes land og at han endelig kan være den personen han egentlig vil være.

Det begyndte i Paris, som er basert på en roman fra 1915, er en sjarmerende og varm film som ikke følger den klassiske «fish out of water»-oppskriften. Filmen gir oss et underholdende innblikk i de kulturelle forskjellene mellom USA og England på 30-tallet og disse forskjellene legger selvfølgelig opp til noen komiske misforståelser. Med den Oscar-vinnende Leo McCarey på regi og erfarne skuespillere i storform på laget er dette en lettfordøyelig film som vil få deg til å trekke på smilebåndet!

I have about as much use for one of them as a pig has for side pockets.

DET BEGYNDTE I PARIS
RUGGLES OF RED GAP
USA 1935
Regi: Leo McCarey
Medv: Charles Laughton, Mary Boland, Charlie Ruggles, ZaSu Pitts
Spilletid: 90 min
Språk: Engelsk (norsk tekst)
Aldersgrense: Tillatt for alle
Omtale: Lars Birgitsønn Vik

Trivia:
Det finnes to tidligere filmatiseringer av boken. En fra 1918 og en fra 1923.

Vis arrangement →
Tucker and Dale vs Evil (på Blårock)
sep.
13.
9:00 p.m.21:00

Tucker and Dale vs Evil (på Blårock)

To velmenende og misforståtte fjellmenn, Tucker og Dale, støter på en gruppe college-studenter på helgeutflukt ved deres nye sommerhytte. Alt Tucker og Dale ønsker, er å rydde opp i hytta og nyte fisketuren sin. Tucker oppmuntrer den sjenerte Dale til å snakke med en av jentene, men en rekke uheldige hendelser får college-studentene til å tro at fjellmennene prøver å drepe dem. Komiske og særdeles blodige misforståelser inntreffer mens Dale og Tucker bare forsøker å overleve.

Regissør Eli Craig treffer spikeren på hodet med denne ville blandingen av skrekk og komedie. Labine og Tudyk som tittelkarakterene er nøkkelen til filmens suksess; de er en herlig blanding av smart, dum og sjarmerende, og vennskapet deres virker troverdig. De absurde dødsfallene får hårene til å reise seg, og karakterenes likegyldige reaksjoner gjør alt morsommere.

Kom og le av denne eksentriske og vittige horror-komedien!

Visningen krever ikke medlemskap og er gratis for alle.
Medlemmer av Tromsø Filmklubb får 20% rabatt på mat og studentpriser på drikke hele visningskvelden.

Are you okay?

TUCKER AND DALE VS EVIL
TUCKER AND DALE VS EVIL
USA 2010
Regi: Eli Craig
Medv: Tyler Labine, Alan Tudyk, Katrina Bowden
Spilletid: 89 min
Språk: Engelsk (norsk tekst)
Aldersgrense: 18 år
Omtale: Helene Kvam Rognlid

Trivia:
Designet for Tucker and Dales hytte var basert på både Evil Dead og Wrong Turn. Eli Craig viste produksjonsdesigner John Blackie bilder av begge og ba om å kunne lage en hybrid av dem.

Vis arrangement →
sep.
12.
8:00 p.m.20:00

Film- og TV-quiz

Film- og TV-quizen fortsetter!

Kveldens quizverter er Rikke Dybdahl og Sondre Sætaberget.
Vi kan som alltids by på underholdene spørsmål innen forskjellige vanskelighetsgrader, flotte premiere og god stemning.
Maks 6 pers pr lag/30 kr pr hode.

Så nå er det bare å samle laget, lese deg opp på trivia og bli med på moroa!

Vis arrangement →
WarGames
sep.
11.
9:00 p.m.21:00

WarGames

I denne hacker-klassikeren fra 1983 gestalter en ung Matthew Broderick high schooleren David Lightman som er kvikk i replikken, kanskje litt lat, men viktigst av alt: en ekspert når det kommer til datamaskiner. En dag hacker Lightman seg inn på det han tror er et nytt krigsspill, men det viser seg at han i stedet har koblet seg opp på USAs nasjonale forsvarssystem. Uvitende om hvilke konsekvenser dette «spillet» har for virkeligheten, iverksetter han et atomangrep fra Sovjetunionen mot USA, noe som framstår som et helt reelt angrep for det amerikanske forsvaret. Plutselig blir det som startet som uskyldig spilleglede en kamp mot klokka for å forhindre tredje verdenskrig!

WarGames er en av de første store Hollywood-filmene som handler om hacking, og ble godt mottatt av både publikum og kritikere. Dagen etter kinopremieren så president Ronald Reagan filmen, noe som etter hvert førte til «The Computer Fraud and Abuse Act» i 1984. Dette ble den første handlingen fra en amerikansk president som satte fokus på IT-sikkerhet.

Vi gleder oss til å starte semesteret med et ordentlig retro-smell, med denne filmen som passer perfekt for de som ikke får nok av cornye teknologi-thrillere, eller for alle som bare vil se en god film!

Is this a game or is it real?

WARGAMES
WARGAMES
USA 1983
Regi: John Badham
Medv: Matthew Broderick, Ally Sheedy, John Wood
Spilletid: 114 min
Språk: Engelsk (norsk tekst)
Aldersgrense: 12 år
Omtale: Lars Birgitsønn Vik

Trivia:
Dette er den første filmen hvor databegrepet «firewall» blir brukt.

Vis arrangement →
Whip It (på Storgata Camping)
sep.
6.
8:00 p.m.20:00

Whip It (på Storgata Camping)

Bliss (Elliot Page) føler seg fanget i en konservativ familie i Texas, med en mor som presser henne inn i skjønnhetskonkurranser. Men plutselig får hun en mulighet til å realisere sine egne drømmer. Etter å ha ødelagt for seg selv i en skjønnhetskonkurranse snubler hun over det kvinnelige roller derby-laget «Hurl Scouts» og forelsker seg nærmest øyeblikkelig i sporten og det rebelske livet den representerer. Hun blir raskt dratt inn i en verden av fargefulle karakterer der hun må balansere sitt kjedelige dagligliv med sin hemmelige roller derby-persona «Babe Ruthless».

Drew Barrymores regidebut utforsker ungdomsoppgjør og selvrealisering gjennom en energisk og actionfylt skildring av hvordan Bliss og roller derby-laget forkaster tradisjonelle kvinneroller og samfunnets forventninger i et ønske om å uttrykke sine ekte lidenskaper. Skuespillerne, deriblant Kristen Wiig, Juliette Lewis, og Barrymore selv, gjør i all hovedsak sine egne stunt, noe som gjør de adrenalinfylte roller derby-sekvensene hakket mer intense!

Visningen krever ikke medlemskap og er gratis for alle.
Medlemmer av Tromsø Filmklubb får rabattert pris på pizza (179kr) og Roller Disco (120kr) kvelden filmen vises.

We’re number two! We’re number two!

WHIP IT
WHIP IT
USA 2009
Regi: Drew Barrymore
Medv: Elliot Page, Marcia Gay Harden, Kristen Wiig, Drew Barrymore, Juliette Lewis
Spilletid: 111 min
Språk: Engelsk (norsk tekst)
Aldersgrense: 12 år
Omtale: Tobias Mareno Bugge

Trivia:
Manuset av Shauna Cross er basert på hennes eget liv som roller derby-skater.

Vis arrangement →
Rottatouille (på Amtmandens)
sep.
5.
7:00 p.m.19:00

Rottatouille (på Amtmandens)

Remy er en rotte med sterke sanser og store drømmer. Alfredo Linguini er en gutt med få talenter og en jobb som søppeltømmer på en anerkjent restaurant. Når Linguini klarer å ødelegge en matrett på kjøkkenet, føler rotten et kall til å redde maten. Linguini får ros for den gode smaken, men bare han vet at det er rotten som står bak. Den usannsynlige duoen slår seg sammen for å oppfylle drømmene sine.

Rottatouille var Brad Birds andre film for animasjonsstudioet Pixar etter De utrolige i 2004. Begge filmene vant Oscar for Beste animasjonsfilm, samt ble nominert for Beste originalmanus. Rottatouille dro inn 623,7 millioner dollar internasjonalt, og var den sjette mest innbringende filmen i 2007. På nettsida Rotten Tomatoes har den en vurdering på 96% og er generelt vedtatt som en bauta innen animasjonsfilm.

Filmen er leken og seervennlig, men den har en kunstnerisk dybde som ikke ofte sees i filmer rettet mot barn. Den er visuelt nydelig, med en livlig og rik fargepalett og en klassisk, romantisk avbildning av matmekkaet Paris.

Under visningen av filmen på Amtmandens blir det mulighet for å få seg en porsjon med ratatouille. Vi lover at den ikke har blitt tilberedt av mus eller andre gnagere. Bestillingen må skje før kl. 12 samme dag som visningen. Bestilling gjøres HER.

If you are what you eat, then I only want to eat the good stuff.

ROTTATOUILLE
RATATOUILLE
USA 2007
Regi: Brad Bird
Medv: Patton Oswalt, Ian Holm, Lou Romano, Brad Garrett, Peter O'Toole
Spilletid: 111 min
Språk: Engelsk (norsk tekst)
Aldersgrense: 6 år
Omtale: Atle Ferdinand Måseide

Trivia:
Patton Oswalt, som spiller Remy, spiller også stemmen til Jesse i spillet «Minecraft: Story Mode».

Vis arrangement →
aug.
29.
8:00 p.m.20:00

Film- og TV-quiz

Film- og TV-quizen er endelig tilbake!

Semesterets første quizverter er Ellen Charlotte Sørheim og Eirik Haugstvedt Henriksen.
Vi kan som alltids by på underholdene spørsmål innen forskjellige vanskelighetsgrader, flotte premiere og god stemning.
Maks 6 pers pr lag/30 kr pr hode.

Så nå er det bare å samle laget, lese deg opp på trivia og bli med på moroa!

Vis arrangement →
Shaolin Soccer (på Blårock)
aug.
27.
8:00 p.m.20:00

Shaolin Soccer (på Blårock)

«Golden Leg» Fung er en tidligere fotballstjerne som inngår et veddemål med lagkameraten sin, Hung, og får foten sin knekt. Tjue år senere spør han Hung om å få trene fotballaget hans, men får bare hån som svar. Han drikker bort sorgene sine på gata, og der møter han en gammel kung fu-mester som ser den enestående kraften i beinet hans. Fung tilbyr å trene ham og ber hans brødre, tidligere shaolinmestere, om å bli med på laget for å vinne over Hungs lag.

Shaolin Soccer er regissør og hovedrolleinnehaver Stephen Chows første internasjonale hit som regissør. Den håvet inn over 50 millioner dollar, vant en god del priser, blant annet beste film, regissør og hovedrolle på the 21st Hong Kong Film Awards. Filmen fikk skryt av kritikerne, noe som oppsummeres godt hos Tomatometer: «The plot is utterly ridiculous, and the soccer in the movie is unlike any ever played anywhere on Earth, but watching Shaolin Soccer, you will probably find it impossible to care.»

Filmen inneholder hysteriske actionsekvenser, teit humor, cheesy romanse og masse fotball. Den er veldig preget av sin tid, den er surrealistisk, men den har en veldig personlig sjarm. Den er slett ikke sømløs, men den er sånn en herlig, rar reise at man ikke klarer å gjøre noe annet enn å smile.

Visningen krever ikke medlemskap og er gratis for alle.
Medlemmer av Tromsø Filmklubb får 20% rabatt på mat og studentpriser på drikke hele visningskvelden.

I’m not here to fight. I’m here to play soccer!

SHAOLIN SOCCER
SIU LAM JUK KAU
Hong Kong 2001
Regi: Stephen Chow
Medv: Stephen Chow, Zhao Wei, Ng Man-tat, Patrick Tse, Danny Chan Kwok-kwan
Spilletid: 113 min
Språk: Kantonesisk, Mandarin (engelsk tekst)
Aldersgrense: 15 år
Omtale: Atle Ferdinand Måseide

Trivia:
Keeperen, Lightning Hand, er basert på Bruce Lee. Grunnen til at han får bruke den ikoniske gule dressen er fordi keeperen «får bruke en spesiell drakt».

Vis arrangement →
Scott Pilgrim vs. The World (Gratis visning på Driv)
aug.
19.
7:00 p.m.19:00

Scott Pilgrim vs. The World (Gratis visning på Driv)

Foto fra filmen Scott Pilgrim vs The World. Scott Pilgrim (Michael Cera) ser sjokkert ut, mens Knives Chau (Ellen Wong) og Ramona Flowers (Mary Elizabeth Winstead) står på hver side av ham med knuttnevene opp, klare for en kamp.

Et nytt semester står for tur. Vi inviterer til gratis visning av Scott Pilgrim vs. The World på Driv som en del av en heidundrende videospillkveld med Mario Kart turnering og konsert. Les mer HER.

Før visning presenterer vi programmet for høsten, samt gir early-bird priser på medlemskap. Vel møtt!

I Toronto møter vi den 22-år gamle bassisten Scott Pilgrim, som har begynt å date en 17 år gammel high school-elev ved navn Knives Chau. Dette forholdet fører til at han får tyn fra sine bandkamerater i indiebandet Sex Bob-Omb, hans homofile romkamerat Wallace og fra hans 18 år gamle søster Stacey. Plutselig en dag får Scott øye på Ramona Flowers, som er ny i byen. Hun er amerikansk, mystisk og bokstavelig talt drømmedama hans. Han blir hodestups forelsket i henne. De finner utrolig nok tonen, men det viser seg at Ramona også fører med seg en stor utfordring: For å bli sammen med Ramona må Scott bekjempe hennes syv onde eks-kjærester!

Scott Pilgrim vs. the World er en romantisk action-komedie som bobler over av energi og overskudd. Filmen er basert på en grafisk roman av Bryan Lee O’Malley, noe som passer svært godt med Edgar Wrights fartsfylte regi-stil. Rollebesetningen er full av kjente fjes, og alle skuespillerne takket faktisk ja til å spille rollene sine på nytt i den animerte oppfølgeren Scott Pilgrim Takes Off (2023)! Bruken av musikk, sømløse overganger mellom scener og kanskje spesielt bruken av spill- og tegneseriereferanser skaper et helt særegent uttrykk som gjennomsyrer filmen. Dette er med andre ord en unik filmopplevelse du sent vil glemme!

Visningen krever ikke medlemskap og er gratis for alle.

Bread makes you fat?

SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD
SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD
USA 2010
Regi: Edgar Wright
Medv: Michael Cera, Mary Elizabeth Winstead, Kieran Culkin, Chris Evans
Spilletid: 112 min
Språk: Engelsk (norsk tekst)
Aldersgrense: 12 år
Omtale: Lars Birgitsønn Vik

Trivia
Michael Cera brukte 33 forsøk på å treffe søppelbøtta med pakken fra Ramona når han kaster den bak seg, uten å se.

Vis arrangement →
Mario Kart LIVE (Film, spill og konsert på Driv)
aug.
19.
6:00 p.m.18:00

Mario Kart LIVE (Film, spill og konsert på Driv)

Plakatbilde til Mario Kart Live på Driv, presentert av Fadderuka Tromsø

Gjør deg klar for tidenes aften på Driv med Mario Kart LIVE. Dette vil du så absolutt ikke gå glipp av!

Tromsø Filmklubb, Fadderuka, TSLive og Tvibit inviterer til tidenes spillaften på Driv med filmvisning, konsert og Mario Kart-turnering.

Kvelden starter i DrivBAR med innledende runder med Mario Kart. Tvibit rigger opp med skjermer og Nintendo Switch, så er det bare å ta med seg vinnerinstinktet og slå seg løs. Her blir det gaming over hele fjøla.

Deretter kjører Tromsø Filmklubb i gang filmvisning av Scott Pilgrim vs. the World (2010) på selveste SNN Scene. Samtidig slippes høstprogrammet til filmklubben, så her er det mye å glede seg til for filminteresserte i Tromsø. Det vil også være mulig å kapre seg medlemskap til filmklubben til en ekstra snill pris.

Vi avslutter kvelden med et smell på SNN Scene med Mario Kart-finale på storskjerm, tonesatt live av storband fra TSLive, som spiller musikken fra spillet. Som oppvarming er vi så heldige å ha fått tak i selveste Sex Bob-Omb som skal spille sine egne låter.

Hele arrangementet er gratis. Vi gleder oss!

Program:
18.00-21.00 | Innledende runder med Mario Kart i DrivBAR
19.00-21.30 | Filmvisning av Scott Pilgrim vs. The World på SNN Scene
22.00-23.00 | Mario Kart-finale med live storband! Support: Sex Bob-Omb på SNN Scene

Vis arrangement →